Blog

okt 11 / 2019
NEDERLANDS LEREN OP DE WERKVLOER

Walcony is afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. De liefde bracht hem in 2017 naar België en dankzij onze collega Chady kon hij in februari 2019 bij Cleandienst aan de slag.


"In februari 2019 kwam ik inderdaad bij Cleandienst terecht, waar ik het nog steeds leuk werken vind en ik mooi mijn brood verdien.
Gaandeweg kreeg ik meer uren bij en nu werk ik op verschillende plaatsen in Brugge.

Bij mijn start werd ik opgewacht door onze Regio Manager, Kjille. Zij leerde mij stap voor stap de job en wat er op de verschillende locaties moest gebeuren. Want iedere werf is uniek. In het Engels leerde ze me de procedures kennen en ze stelde me voor aan de klant.

De uitleg die ik kreeg was in het Engels en de Regio Manager werkte met veel voorbeelden. Mijn Nederlands was op dat moment nog onvoldoende om alles te begrijpen en ik besefte dat de taalcoaching mij alleen maar ten goede zou komen. Enkel thuis met mijn stiefdochter sprak ik af en toe wat Nederlands. De impact van de taalcoaching was groot. Het motiveert mij en helpt me in het dagelijks leven. Ik leerde tot nu al veel grammatica en typische Nederlandse uitdrukkingen die me helpen in mijn job. Niet enkel mijn job, maar ook mijn integratie verloopt vlotter. 

Grammaticaal ga ik er echt op vooruit. Typische Nederlandse samenstellingen zijn heel moeilijk aan te leren en uit elkaar te houden.
Samen met de taalcoach oefenen we dit elke sessie opnieuw in met praktische voorbeelden. Ik krijg ook extra taken mee naar huis en oefen dit in op het werk.

Op een van de vaste werven waar ik ga spreek ik nog vaak Engels. Enkele mannen die er werken weten dat ik taalcoaching volg en zij spreken enkel nog Nederlands met mij. Elke keer gaat de communicatie vlotter. Ik begrijp hen ook beter en durf meer. Proberen en durven praten is belangrijk, ook al is dat met vallen en opstaan. De mannen waar ik mee werken dagen me uit om meer dan de typische West-Vlaamse ‘Oe is’t’ te gebruiken.

Het is mijn doel zo goed mogelijk Nederlands te kunnen begrijpen, lezen en spreken. Momenteel spreek ik al drie talen, waarvan Nederlands de moeilijkste taal is. Ik raad de taalcoaching aan. Het is een investering, maar je haalt er veel uit!"
Cleandienst investeert sinds 2019 in taalopleiding van nieuwkomers. De taalbarrière willen wij doorbreken en duidelijk maken dat anderstalige collega’s ook deel uitmaken van Cleandienst. We geloven sterk in hun capaciteiten en in een toekomst binnen Cleandienst. We zijn positief naar de toekomst en werken momenteel een nieuw opleidingsprogramma uit.

Terug
{ImageControl}
{lblDate}
{CategoriesControl} {lblTitel}
{dvText}
Deze website maakt gebruik van cookies De website van Cleandienst gebruikt functionele cookies. In het geval van het analyseren van websiteverkeer of advertenties, worden ook cookies gebruikt voor het delen van informatie, over uw gebruik van onze site, met onze analysepartners, sociale media en advertentiepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Toon details Verberg details
Selectie toelaten
Alle cookies toelaten