Concentratie van West-Vlaamse schoonmaak bedrijven

16/08/1996 - Brugge - De Tijd
Uit de recente overname van het Kortrijkse schoonmaakbedrijf Bouwschoon Vlaanderen NV door haar Brugse branchegenoot Cleandienst NV ontstaat een groep met 200 miljoen frank omzet en 210 (voornamelijk deeltijdse) werknemers. De nieuwe combinatie wordt de onbetwiste marktleider in West-Vlaanderen. Met de alliantie biedt ondernemer Benedict Huys van Cleandienst weerwerk aan de grote buitenlandse spelers die in opmars zijn op de Vlaamse schoonmaakmarkt. Bouwschoon Vlaanderen opereert voortaan onder de vleugels van collega Cleandienst uit Brugge. Het Kortrijkse familiebedrijf werd in 1973 opgericht door André Cambien. De dagelijkse leiding berust sinds vele jaren bij de montere dames Lutgart Soens en Rosa Vander Cruyssen - en dat blijft ook zo na de overname. Bouwschoon werd verkocht omdat geen enkele van de vier zoons van eigenaar Cambien zich geroepen voelde om de bezem over te nemen.

Onbetwiste marktleider in West-Vlaanderen

Het schoonmaakbedrijf staat in voor het onderhoud van circa 500 verschillende gebouwen in Zuid-West-Vlaanderen. De geografische beperking is steeds een bewuste keuze geweest, omdat ze toelaat aan klantenbinding te doen. Bouwschoon Vlaanderen werkt zonder vertegenwoordigers en richt zich vooral op scholen, ziekenhuizen en dienstenbedrijven. Sinds 1988 heeft de firma haar zetel in een gehuurd bedrijfsgebouw op het Kennedypark.

Bouwschoon poetste in 1995 voor ruim 100 miljoen frank omzet bijeen, met 130 (vnl. deeltijdse) arbeidskrachten in dienst. De firma boekte 6,3 miljoen frank exploitatiewinst en 3,5 miljoen frank nettoresultaat. Een fraaie prestatie in een arbeidsintensieve sector, waar vaak onder de rendabiliteitsdrempel wordt gewerkt om marktaandeel te vergroten of te behouden.

Overnemer Cleandienst NV uit Brugge is vooral in Oost- en West-Vlaanderen actief met het wassen van ruiten en het dagelijks onderhoud van kantoren en bedrijfsgebouwen. Het bedrijf maakte een hernieuwde start in 1990, onder leiding van de Bruggeling Alex Nyssen.

Meerderheidsaandeelhouder van Cleandienst is de Brugse ondernemer Benedict Huys, die vorig jaar zijn aandelen in het familiebedrijf Voeders Huys verkocht. Cleandienst NV realiseerde vorig jaar 100 miljoen frank omzet met een 80-tal vrouwelijke medewerkers. Het bedrijf krijgt eind dit jaar een vast onderkomen in een nieuwbouw langs de Brugse Pathoekeweg, een investering van 25 miljoen frank.

Gedelegeerd bestuurder Benedict Huys onderzoekt in welke mate er synergieën mogelijk zijn tussen Cleandienst en Bouwschoon. Huys zit nog niet zo lang in de klassieke onderhoudssector, maar Cleandienst ligt wel in het verlengde van zijn kernactiviteit: het opkuisen en heropbouwen van gebouwen na brandschade. In deze specialisatie is hij met zijn firma's Recon en Recon International de leider op de Belgische markt.

Bron: De Tijd - JVI