Ergonomie en ramenwas

In oktober 2022 werd een demo van Waspak gegeven aan twee van onze ramenwassers, Stijn en Kenneth. Waspak is speciaal ontwikkeld voor ramenwassers en gevelreinigers om hun werk minder fysiek belastend te maken. Maar wat is een Waspak? En hoe werkt dit precies?

Het Waspak bestaat uit een speciale rugzak die een soort harnas vormt rond je heupen/rug. Er bevindt zich een plaat op de rug waaraan een buis bevestigd is. Het uiteinde van de buis hangt boven je hoofd en daaraan is er een katrol met een veer bevestigd. Er hangt daar ook een staalkabel en een universele verbinding aan vast. Het Waspak zorgt ervoor dat de belasting gelijkmatig verdeeld wordt over je schouders, nek, armen en heupen waardoor het werk 50% minder belastend is. Dat is bewezen door een ergonomisch onderzoek. Er mag bovendien langer gewerkt worden met zo’n pak waardoor het heel efficiënt is.

De demo omvatte zowel het harnas als de ramenwasbril. De Wasbril zorgt ervoor dat je alles 90 graden boven je goed kan zien zonder zelf omhoog te kijken. Bovendien krijg je een groter beeld door de prismaglazen. Het beeld lijkt daardoor breder en hoger en dat zorgt voor nog meer efficiëntie. Ramenwas is een fysiek belastend werken en daarom willen we het werk aangenamer en gemakkelijker maken voor onze ramenwassers zodat ze het zorgeloos kunnen blijven uitoefenen. Ook tot hun pensioen.

De test is succesvol verlopen. Stijn en Kenneth waren beide zeer positief over het harnas. Het nam effectief een groot deel van het gewicht weg van hun armen, schouders en rug. Het verschil was duidelijk voelbaar. Ze spraken onmiddellijk over x-aantal locaties waar ze het zeker zouden gebruiken. Kenneth was ook enthousiast over de bril, Stijn iets minder. Zo’n bril vervormt uiteindelijk je beeld. Dit is echter kwestie van tijd om te wennen. Het verschil in de nek zal gigantisch zijn als ze dit gewoon zijn om te gebruiken. De investering is zeker de moeite waard. Bovendien kan zo’n pak gepersonaliseerd worden aangezien de achterkant van hard plastiek gemaakt is. Het is een innovatief product met leuke zichtbaarheid. Zo kunnen de Cleandienst-ramenwassers nog meer gewoon samen voor schoon gaan. En zelf zijn ze ook op hun schoonst.