YOUCA Action Day 2022: Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Op 20 oktober 2022 vond YOUCA Action Day plaats een initiatief voor jongeren door jongeren. Die ene dag in het jaar kunnen jongeren gaan werken in plaats van naar school te gaan. Met het loon dat ze tijdens YOUCA Action Day verdienen steunen ze een goed doel. Dit jaar steunden ze de jongerenprojecten van Rikolto in Oeganda, Burkina Faso en Ecuador. YOUCA zet jongeren aan om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige gemeenschap. Cleandienst hecht veel belang aan onze maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid waardoor wij reeds voor de 2e keer op rij ons engageren voor YOUCA.

Om jongeren en hun ideeën een eerlijke kans te geven, leidt Rikolto jongeren in het globale zuiden op tot landbouwondernemers. Zij worden lokale boeren en ondernemers die met innovatieve oplossingen bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Jongeren die dromen van een eigen voedingsonderneming of die al een kleine onderneming aan het uitbouwen zijn, worden samengebracht met experts en succesvolle bedrijven en ondernemers. Zij creëren een stimulerende omgeving om sociale vaardigheden te ontwikkelen (leiderschap, samenwerking,…), begeleiden hen inhoudelijk en ook bij het uitbouwen van een succesvolle onderneming. De eerste incubator ging door in Leuven en was een enorm succes. Op die manier zorgen de food incubators ervoor dat jongeren een vast inkomen hebben en met hun duurzame ondernemingen kunnen bijdragen in de strijd tegen de klimaatsverandering.

Enkele weken voor YOUCA Action Day hebben we een vacature geplaatst voor administratieve medewerker of dus iemand die ons kon helpen met kleine administratieve zaken waar wij niet altijd tijd voor hebben. Toen we de vacature online hebben geplaatst had Erda meteen gereageerd. Erda is een enthousiaste 16-jarige uit 5de middelbaar die in haar vrije tijd graag gaat fitnessen met vrienden. Ze studeert boekhouden en informatica dus ze zag de werkdag helemaal zitten.

Hieronder een korte interview met Erda die over haar ervaring met YOUCA en Cleandienst vertelt.

Interview

Waarom heb je gekozen om deel te nemen aan YOUCA Action Day?

Erda - We hebben eigenlijk een opdracht gekregen op school om daaraan deel te nemen. Ik was zelf nog niet bekend met YOUCA maar ik zag dit direct als een leuk initiatief. Ik heb nog niet gewerkt als jobstudente dus het is mijn eerste werkervaring. Ik vind dit een leuke manier om te zien of mijn richting effectief bij mij past. Bovendien kunnen we hiermee een goed doel steunen en dat is altijd wel fijn.

 

En wat vond je dan van je eerste werkervaring? Wat heb je bijgeleerd?

Erda - Ik heb geleerd hoe men effectief aan de slag gaat op kantoor. Ik weet nu dat het wel iets voor mij is. Ik vond klasseren van documenten heel leuk. Ik mocht ook Excel-overzicht opmaken en dat doe ik wel graag omdat ik graag mijn laptop gebruik. Hierdoor ben ik wat zekerder geworden van mijn richting.

Vind je dit voor herhaling vatbaar?

Erda - Zeker! Het is een leuke actie. Een dagje werken in plaats van achter de schoolbanken zitten is een toffe ervaring. Ik raad het iedereen aan!

Het is een prachtig initiatief waar alle partijen van kunnen meegenieten. Onze administratieve taken werden afgevinkt, Erda haar visie op de werkvloer werd verrijkt en bovendien hebben we samen ons steentje bijgedragen aan de jongerenprojecten wereldwijd. Wij raden het alvast aan voor elke organisatie. Wij schrijven ons alvast in voor volgend jaar want bij Cleandienst gaan we niet enkel Gewoon samen voor schoon maar ook Gewoon samen voor een schone toekomst voor iedereen.